Oblíbené 0 Porovnání 0

Domácí kváskový chleba v troubě

Ingredience

  • 300 g žitného kvásku (lze koupit v pekařství nebo vyrobit doma)

  • 300 g pšeničné chlebové mouky nebo pšeničné hladké

  • cca 150 ml vody (pokud je kvásek tekutější, dejte vody méně)

  • 1 vrchovatá lžička soli (cca 12 g)

  • 1 vrchovatá lžička drceného kmínu (cca 6 g)

Postup

  1. Ve větší míse smíchejte suché suroviny (mouku, sůl a kmín).

  2. Přidejte žitný kvásek a vodu a pořádně promíchejte. Těsto by nemělo být ani tekuté, ani příliš tuhé a mělo by se lepit na stěny mísy. Pokud je těsto příliš tuhé, přidejte trochu vody. Pokud je naopak řídké, přidejte trochu mouky.

  3. Těsto pořádně promíchejte v míse vařečkou (cca 10 min poctivé práce) nebo pomocí kuchyňského robota (s hnětacím hákem cca 5 min).

  4. Vyklopte těsto na pomoučenou linku nebo vál a ještě několikrát prohněťte v ruce.

  5. Vložte těsto do čisté mísy a přikryjte ji potravinářskou fólií nebo zabalte do čisté igelitky. Takto nechte kynout přibližně hodinu.

  6. Vezměte mísu, ve které bude těsto kynout, nebo pokud máte ošatku, tak tu. Vyložte ji čistou bavlněnou utěrkou a tu posypte moukou. Aby se těsto k utěrce nepřilepilo, nebojte se utěrku posypat pořádně. Můžete přidat i trochu krupice či semínek.

  7. Vyklopte těsto z mísy na pomoučenou linku nebo vál a několikrát ho přeložte, spoje vždy pořádně přitlačte. Na závěr vytvarujte bochníček a případné spoje prsty pořádně stlačte.

  8. Přemístěte bochníček do mísy nebo ošatky s utěrkou posypanou moukou tak, aby byl spoj bochníčku nahoře. Bochníček ještě posypte moukou a celou mísu/ ošatku zabalte do čisté igelitky. Takto nechte kynout tak dlouhou, až těsto zdvojnásobí svůj objem (při pokojové teplotě to trvá zhruba 3 hodiny).

  9. Když je těsto vykynuté (foto 1), vložte do trouby plech, na kterém se bude chleba péct, a pořádně ji předehřejte na 230 °C. Takto nechte troubu klidně 15 minut, aby se pořádně nahřála.

  10. Opatrně vyklopte chleba na prkénko (foto 2) a sundejte utěrku (foto 3). Otevřete nahřátou troubu, chleba přesuňte pomocí prkénka (foto 4) na rozpálený plech a na dno trouby stříkněte trochu vody. Troubu zavřete a nechte péct 10 min při teplotě 230 °C.

  11. Po 10 minutách teplotu snižte na 210 °C a pečte ještě 20-30 minut podle vzhledu chleba. Chleba je hotový, pokud je jeho povrch kaštanově hnědý (foto 5) a při poklepání zespoda bochníku zní dutě.

  12. Hotový chleba (foto 6) nechte vychladnout na mřížce a skladujte ho zabalený v bavlněné utěrce.