Domácí kváskový chleba v troubě
Ingredience
-
300 g žitného kvásku (lze koupit v pekařství nebo vyrobit doma)
-
300 g pšeničné chlebové mouky nebo pšeničné hladké
-
cca 150 ml vody (pokud je kvásek tekutější, dejte vody méně)
-
1 vrchovatá lžička soli (cca 12 g)
-
1 vrchovatá lžička drceného kmínu (cca 6 g)
Postup
- Ve větší míse smíchejte suché suroviny (mouku, sůl a kmín).
- Přidejte žitný kvásek a vodu a pořádně promíchejte. Těsto by nemělo být ani tekuté, ani příliš tuhé a mělo by se lepit na stěny mísy. Pokud je těsto příliš tuhé, přidejte trochu vody. Pokud je naopak řídké, přidejte trochu mouky.
- Těsto pořádně promíchejte v míse vařečkou (cca 10 min poctivé práce) nebo pomocí kuchyňského robota (s hnětacím hákem cca 5 min).
- Vyklopte těsto na pomoučenou linku nebo vál a ještě několikrát prohněťte v ruce.
- Vložte těsto do čisté mísy a přikryjte ji potravinářskou fólií nebo zabalte do čisté igelitky. Takto nechte kynout přibližně hodinu.
- Vezměte mísu, ve které bude těsto kynout, nebo pokud máte ošatku, tak tu. Vyložte ji čistou bavlněnou utěrkou a tu posypte moukou. Aby se těsto k utěrce nepřilepilo, nebojte se utěrku posypat pořádně. Můžete přidat i trochu krupice či semínek.
- Vyklopte těsto z mísy na pomoučenou linku nebo vál a několikrát ho přeložte, spoje vždy pořádně přitlačte. Na závěr vytvarujte bochníček a případné spoje prsty pořádně stlačte.
- Přemístěte bochníček do mísy nebo ošatky s utěrkou posypanou moukou tak, aby byl spoj bochníčku nahoře. Bochníček ještě posypte moukou a celou mísu/ ošatku zabalte do čisté igelitky. Takto nechte kynout tak dlouhou, až těsto zdvojnásobí svůj objem (při pokojové teplotě to trvá zhruba 3 hodiny).
- Když je těsto vykynuté (foto 1), vložte do trouby plech, na kterém se bude chleba péct, a pořádně ji předehřejte na 230 °C. Takto nechte troubu klidně 15 minut, aby se pořádně nahřála.
- Opatrně vyklopte chleba na prkénko (foto 2) a sundejte utěrku (foto 3). Otevřete nahřátou troubu, chleba přesuňte pomocí prkénka (foto 4) na rozpálený plech a na dno trouby stříkněte trochu vody. Troubu zavřete a nechte péct 10 min při teplotě 230 °C.
- Po 10 minutách teplotu snižte na 210 °C a pečte ještě 20-30 minut podle vzhledu chleba. Chleba je hotový, pokud je jeho povrch kaštanově hnědý (foto 5) a při poklepání zespoda bochníku zní dutě.
- Hotový chleba (foto 6) nechte vychladnout na mřížce a skladujte ho zabalený v bavlněné utěrce.