Oblíbené 0 Porovnání 0

Jak na grilování?

Základem každé grilovačky by měla být dobrá parta lidí, výběr poctivých surovin a jejich správné uchování před zpracováním. S výběrem osazenstva grilovací akce vám asi neporadíme, ale máme pár tipů, jak potraviny uchovat a připravit, aby hostům chutnalo, a kde si případně pěkně pogrilovat v hlavním městě, když nevlastníte zahrádku ani terasu.

Obsah – Grilování

  1. Suroviny na grilování
    1. Uchování surovin
    2. Marináda na grilování
    3. Grilované maso
    4. Grilovaná zelenina
    5. Grilovaný sýr
    6. Přílohy ke grilování
  2. Grilování bez vyhazování
  3. Grilování v Praze
    1. Mapa míst ke grilování v Praze

Suroviny na grilování

Výběr surovin raději nenechávejte na poslední chvíli, ať máte čas vybrat ty kvalitní a poctivé a nemusíte brát, co zrovna zbyde v supermarketu. Pokud jste masožravci, vybírejte maso u osvědčených zdrojů (řezníci, čeští farmáři). Pokud masu neholdujete, alternativ je několik – grilovaná zelenina, tofu, grilovaný sýr, houby či různé vegetariánské a veganské pochoutky, které seženete už i v běžných obchodech a chutnají fakt skvěle. Anebo to zkuste s ananasem a melounem 😉.

Víte, že ogrilovat můžete třeba i ananas nebo vodní meloun?

Uchování surovin

Nejen před grilováním bychom měli dát pozor, kde uchováváme nakoupené potraviny. To může totiž značně prodloužit jejich čerstvost a ovlivnit jejich chuť. A když už si dáte tu práci a vyberete kvalitní, dobré potraviny, byla by škoda, kdyby skončili tam, kde nemají.

Mrkněte do své lednice a zkuste ji porovnat s naším nákresem, jak to má v lednici vypadat 🙂.

Co kam patří do ledničky?

Co do lednici nepatří?

Marináda na grilování

Vyhněte se raději všem předpřipraveným marinádám a grilovacím omáčkám. Často obsahují plno chemie, soli, umělých aromat, ale i cukru. S ním si jednak moc nerozumí naše linie, ale také se velmi lehce spálí a povrch vaší dobroty by mohl dopadnout jako uhlík brikety. Marinádu si proto připravte vlastní, není to žádná věda, a navíc si ji pokaždé můžete namíchat podle chuti a jinak.

Jak na marianádu?

Grilované maso

Dobré grilované maso chce jen čas a lednici 😉.

Jak na grilování masa?

Grilovaná zelenina

Grilovaný lilek nebo cuketa, to je normálka. Ale zkoušeli už jste grilovaný květák nebo batáty? Větší růžičky rozkrojte na polovinu, batáty nakrájejte na plátky, vše osolte a potřete olivovým olejem. Ogrilujte z každé strany 2-3 minuty, a pak přelijte zálivkou z citronové šťávy a kůry, olivového oleje a nasekaného koriandru. Kdyby byl problém s koriandrem, hodí se i hladkolistá petržel 😀.

Grilovaný sýr

Kromě oblíbeného hermelínu můžete ogrilovat i balkánský sýr, oštiepok a nejen vegani tofu. Rozmíchejte v kvalitním oleji oblíbené koření nebo bylinky, směsí pomažte sýr, zabalte jej do alobalu a šup s ním na gril.

Přílohy ke grilování

Čerstvá zelenina, nakládačky, dobré pečivo, to je klasika. Co ale zkuste, je vyměnit kupované dipy a dresingy, které jsou často založené na majonéze, nebo hektolitru oleje. Chutnou alternativou kupovaných dipů může být domácí ze zakysané smetany, jogurtu, nebo salsa z rajčat a avokáda.

Jak na snadný a rychlý domácí dip?

Grilování bez vyhazování

Máte grilovačku za sebou a zbylo vám grilované maso nebo grilovaná zelenina? Rozhodně nic nevyhazujte a přebytky zužitkujte!

Co se zbytky z grilovačky?

Grilování v Praze

Takže suroviny máme a teď to místo. Chata, chalupa, zahrada u domu, nebo kemp, tam všude je to bez problému. Ale jak v Praze, když bydlíte v bytě a nemáte ani terasu? Naštěstí přibývá míst, kam si můžete přinést gril, nebo kde si udělat ohýnek. Jsou mezi nimi oblíbené lokality jako Petřín, Stromovka nebo Prokopák (Prokopské údolí).

Níže najdete mapu míst ke grilování nebo pikniku v Praze.

 

Mapa míst ke grilování v Praze